Etusivu > ihmisyys, maahanmuutto, suvaitsevaisuus > Ihmisyyttä ja suvaitsevaisuutta

Ihmisyyttä ja suvaitsevaisuutta

Tuossa mainiota IDAn  blogia lukiessani, lähinnä tästä  kirjoituksesta alkoi mielessä pyöriä nuoruus ja lapsuus – niiden eri tapahtumat ja kokemukset. Yksi asia jäi vahvasti pörräämään umpiluuhun, johtuen varmaan näistä nykyajan tapahtumista suomessa.

Aikana jolloin mustalaisia oikeesti ehkä jopa sorsittiin, tai ainakin suhtauduttiin heihin karsaasti, meillä – minulla ja sisaruksillani – oli hoitajana mustalais-rouva tyttärensä kanssa. Tämän rouvan lämpö ja välittäminen meistä riiviöistä on jäännyt lähtemättömästi mieleeni, hän oli tiukka mutta oikeudenmukainen, korvatillikkaa sai jos ansaitsi, samoin hellyyttä. Esimerkkinä hänen puolueettomuudestaan ja suvaitsevaisuudestaan on, että kun tyttärensä, hän oli saman ikäinen kun minä, sanoi meitä muita valkonaamoiksi, sai tytär kunnon korvatillikan ja moitteet, ettei ketän haukuta ihon värin mukaan jos ei itse halua saada samaa.

Näin jälkikäteen on tietysti helppo sanoa, että vanhempamme olivat suvaitsevia ja avarakatseisia, mitä he kieltämättä olivatkin ja kasvattivat parhaansa mukaan meidät kakaratkin huomaamaan ihmisyyden, ei toisen väriä tms.

Mutta, on selvääkin selvempää, että tämä mustalais-rouva sukuineen oli myös aikaansa edellä  roimasti, heillä oli kykyä nähdä maailma semmoisena kuin se oli silloin, mihin se kehittyy, sekä sen mukaan sopeuttaa oma kulttuurinsa sopimaan yhteiskuntaamme. Heidän kykynsä tunnustaa ensin oma ennakkoluulonsa valtaväestöä kohtaan on selkeä – myös kykynsä ja rohkeutensa lähteä tuona aikakautena taistelemaan oman sijansa löytymiseksi yhteikunnasta on suuresti ihailtavaa.

Kyseisessä suvussa painotettiin lapsille opiskelua, rehellisyyttä jne – ihan perusjuttuja niin kuin jokainen lapsistaan välittävä vanhempi ja isovanhempi tekee. Heille kävi samoin, kun käy meille muillekin – joistain yksilöistä tulee yhteisön jäseniä, toisista huolehtivia kelpo ihmisiä, toisista kusipäitä – omaa peppuaan ajattelevia roskakasoja.

Se menneisyydestä tällä erää – palataampa 40 vuotta eteenpäin, eli nykypäivään. Tänään puhuttaa paljon tämä pakolaisten hyysääminen, ja siinä mielestäni tehdään väärin niin pakolaisia itseään, kuin alkuperäisasukkaita kohtaakin – joskin eri tavoin.

Nämä hyysäävät ihmiset päättävissä elimissä vievät näiltä pakolaisilta niin sanotusti ”munat”, kyvyn koittaa itse parhaansa mukaan sopeuta yhteiskuntaamme säillyttäen silti oman kulttuurisen identiteettinsä joka olisi sopusoinnussa täällä vallitsevien lakien jne mukaan. Tämä pakonomainen hyysääminen ei johdu siitä, että hyysäävät olisi eliittiä niinkuin monesti kuulee sanottavan – he eivät ole eliittiä suomalaisilla ja tietävät sen itsekin. Tästä johtuen heidän itsetuntonsa vaatii, että on oltava joku ryhmä jota kohtaan he voivat kokea paremmuutta. Se ryhmä on maahanmuuttajat, viemällä heiltä ”munat”, kyvyn hallita itse itseään ja elämäänsä, nämä hyysärit kokevat olevansa tarpeellisia ja toisen yläpuolella.

Tuolla hyysäämisellä nämä asioita hoitavat ihmiset, sen sijaan että kannustaisivat muuttajia sopeutumaan yhteiskuntaa, heiltä estetään pääsyyn mukaan rakentamaan tätä maata. Jos muuttajille heti alkun tehtäisi selväksi mitä tämän yhteiskunnan arvot on, he sopeutuisivat niihin nopeasti, säilyttäen silti oman kulttuurinsa siinä määrin kuin se sopeutuu länsimaiseen lakikäytöntöön, tasa-arvoisuuteen jne.

Tuolla, että muuttajat sopeutuisivat meillä vallitseviin lakeihin jne, olisi se vaikutus mitä nykyään käytetään kaiken roskan mantrana – kulttuurimme oikeasti rikastuisi. Onko muutaja itse valmis, hyysääjänsä kanssa, hyväksymään ensin oman ennakkoluulonsa vaiko ei, no se jää nähtäväksi.

Tuota ei tapahdu tosin ennen kuin nykyiset päättäjät, asioita hoitavat ihmiset kasvattaa itselleen sen verta selkärankaa, että myöntävät virheensä asioiden hoidossa. Pieni lohdutus heille, jos ei tee mitän, niin ei tee virheitäkän – yrittämisestä ei pidä ketän tuomitseman, jos osaa ottaa opikseen.

Lopuksi, jokainen Ihminen on – mokuttajatkin. 🙂

Mainokset
 1. Anonymous
  22.03.2009 10:27

  Hienoa Hannes.
  Kumpa me jokainen tajuttais tuo.

  Mukava päivänjatkoa

  Terveisin
  Rixu

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: